بیماری زونا در سالمندان : علت، علائم، تشخیص و درمان

بیماری زونا در سالمندان یا هرپس زوستر، عفونتی است که باعث ایجاد بثورات دردناک میشود. این بیماری توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود، همان ویروسی که باعث آبله مرغان میشود. پس از ابتلا به آبله مرغان، ویروس در بدن شما باقی میماند. ممکن است برای چندین سال مشکلی ایجاد نکند، اما با افزایش سن، ویروس میتواند دوباره فعال شود و باعث زونا شود.
علائم زونا در سالمندان چیست؟
تاثیر بیماری زونا به طور معمول تنها بر یک قسمت از یک طرف بدن سالمندان خواهد بود که علائم آن عبارتند از:
- خستگی
- درد سوزش بی حسی یا گزگز
- حساسیت به نور
- حساسیت به لمس
- سردرد
- بثورات قرمزی که چند روز بعد از درد شروع می گردد.
- تب
- خارش و تاول های پر از مایع که باز و پوسته می شوند.
این نکته نیز باید گفته شود که علائم اولیه بیماری زونا در سالمندان درد شدید است که با توجه به محل درد برخی از سالمندان آن را نشانه ای از مشکلات ریوی، کلیوی و یا قلبی به حساب می آورند همچنین در بعضی از سالمندان بدون ایجاد بثورات و تنها با درد ظاهر می شود.
انتقال بیماری زونا در سالمندان

این ویروس نیز مانند ویروس آبلهمرغان واگیر است. یعنی تماس بدن فرد سالم با مایعی که در اثر ترکیدن تاول از بدن فرد بیمار خارج میشود، او را در معرض ابتلا به بیماری قرار میدهد. البته در افرادی که هنوز آبلهمرغان نگرفتهاند، به شکلآبله مرغان بروز میکند.
به همین دلیل بهتر است نواحی زخم جهت جلوگیری از سرایت بیماری پوشانده شود سالمند بیمار در این وضعیت نیازمند نگهداری و مراقبت ویژه است چراکه شرایط سختی را پشت سر میگذارد با استخدام پرستار سالمند میتوانید به او در شرایط بیماری و بهبود بیماری کمک کنید.
چه عواملی باعث ایجاد زونا در سالمندان می شوند؟

همان طور که در مطالب قبلی نیز گفته شد، زونا به وسیله ی ویروس آبله مرغان به وجود می آید، که در اکثر مواقع افرادی که در گذشته به آبله مرغان ابتلا یافته اند، به این بیماری مبتلا خواهند شد.
در واقع پس از بهبودی از بیماری آبله مرغان یک ویروس وارد سیستم عصبی شده که سالها خاموش می ماند و امکان دوباره فعال شدن آن وجود دارد، که پس از فعال شدن در مسیرهای عصبی پوست شروع به حرکت کرده و باعث به وجود آمدن بیماری زونا خواهد شد. اما این نکته نیز باید گفته شود همه کسانی که قبلا آبله مرغان گرفته اند دچار بیماری زونا نمی شوند.
در واقع دلیل اصلی بیماری زونا مشخص نشده، اما ممکن است به دلیل کم شدن ایمنی بدن افراد در مقابل عفونت با بالا رفتن سن باشد. در اصل بیماری زونا در سالمندانی که سیستم ایمنی بدنی ضعیفی دارند شیوع بیشتری یافته است.
راههای درمان زونا در سالمندان چیست؟

هیچ درمانی برای زونا وجود ندارد. داروهای ضد ویروسی میتوانند به کوتاهتر شدن و کاهش شدت شیوع کمک کنند. آنها همچنین میتوانند به جلوگیری از نورالژی پس از تبخال کمک کنند. اگر بتوانید داروها را در عرض سه روز پس از ظاهر شدن بثورات، مصرف کنید، آنها بیشترین تأثیر را دارند. بنابراین اگر فکر میکنید ممکن است زونا داشته باشید، در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید. مسکنها نیز میتوانند به کاهش درد کمک کنند. یک حوله خنک، لوسیون کالامین و حمام میتواند به تسکین بخشی از خارش کمک کند.
مراقبتهای پس از بیماری زونا
بعضی از اثرات بیماری، پس از درمان نیز در بدن باقی میمانند. نمونه آن جای زخمهای ناشی از خاراندن تاولها است. پس بهتر است در طول بیماری به تاولها دست نزنید و مراقب باشید به آنها آسیب نرسد. در بعضی از افراد پس از درمان، بدن دوباره تاول میزند. در این شرایط هرچه سریعتر باید باید به پزشک مراجعه شده و درمان حاصل شود؛ زیرا ممکن است علائم بیماری در نواحی حساس بدن مثل چشم و گوش نیز پدیدار شده و به این اندامها آسیب برساند. اگر بیمار پس از درمان، در نواحی مختلف بدن خود احساس درد دارد باید توسط پزشک معاینه شده و درمان مناسب اعمال شود.
- چهارشنبه ۲۲ آذر ۰۲ ۰۱:۰۶
- ۵۲ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر