
آیا میدانید سرگیجه در سالمندان چه عوارضی دارد؟ در رابطه با تاثیرات این بیماری و عوامل تشدید کننده آن اطلاعاتی کسب کردهاید؟در ادامه توضیحات کامل تری را در رابطه با انواع سرگیجه، علت سرگیجه در زنان مسن و حالت نهوع آنها و راههای مقابله با آن ارائه می دهیم. توجه داشته باشید که در برخی موارد سرگیجه های ناگهانی در سالمندان خطرناک بوده و نیاز به استخدام پرستار سالمند برای مراقبت و نگهداری از افراد مسن در خانه و منزل می باشد.
تفاوت سرگیجه با سبکی سر در سالمندان
سبکی سر به حالتی اشاره دارد که شخص احساس میکند دارد تلوتلو میخورد؛ حس منگی، غش و ضعف، سیاهی رفتن چشم، تاری دید یا اختلال تعادل از نشانههای این عارضهاند که معمولاً براثر کمبود خونرسانی به مغز رخ میدهد.
سرگیجه نیز بسیار به سبکی سر نزدیک است، منتها با حالتی دورانی: مشکلی که در سالمندان احساس چرخش محیط اطراف را بههمراه دارد. فرد مسن مبتلا به سرگیجه مدام با حس شناوری، کشیده شدن به یک سمت یا نزدیک و دور شدن اشیا دستوپنجه نرم میکند و حفظ تعادل برایش سخت است. این عارضه یک بیماری نیست، اما از نشانههای مشترک بسیاری از مشکلات و بیماریها در افراد بالای ?? سال بهحساب میآید و دلایل گستردهای دارد. برای نمونه حتی میان کمبود آب در بدن سالمندان و سرگیجه نیز رابطهای برقرار است: کمآبی حجم خون و جریان آن به مغز را کاهش میدهد و به این واسطه، باعث بروز سرگیجه میشود.


انواع سرگیجه در سالمندان
سرگیجه موضعی در زنان مسن
این نوع سرگیجه که در مرحله خوشخیم قرار دارد در زمان حرکت دادن سر به صورت ناگهانی اتفاق خواهد افتاد و در واقع به حالت چرخشی می باشد. افراد سالمند زمانی که در حالت های مختلف تغییر وضعیت میدهند چنین اتفاقی برای آنها رخ می دهد. حال اینکه در بسیاری از مواقع به دلیل ناهنجاری های گوش داخلی سرگیجه خوش خیم به وجود می آید.
سرگیجه دارویی در سالمندان
سرگیجه شایع در زنان و افراد مسن بوده که افراد سالمند به دلیل مشکلات زیادی دارو مصرف می کنند، ممکن است با سرگیجه مواجه شوند. سرگیجه در سالمندان می تواند به دلیل عوارض جانبی داروهای مصرفی آنها نظیر داروهای قلبی و دیابت باشد که در چنین حالتی شخص احساس سبکی سر و گیجی می کند. در این حالت شخص سالمند با افت فشار و از دست رفتن هوشیاری تا حدودی مواجه می شود.
سرگیجه حاد در زنان و مردان سالمند
سرگیجه ناشی از آسیب دیدگی ستون نیز نمونه دیگری از سرگیجه در سالمندان است. فقرات زمانی که شخص به دلیل کهولت سر با بیماریهایی چون آرتروز در سالمندان یا آسیب دیدگی در قسمت گردن و ستون فقرات مواجه می شود مشکلات حرکتی در آنها به وجود خواهد آمد. در این صورت ارسال پیام ها به مغز به درستی صورت نخواهد گرفت؛ حال اینکه به دلیل همین ارسال نادرست پیام بین حرکت گردن و آنچه که سیستم به مغز می فرستد اختلال به وجود می آید که باعث به وجود آمدن سرگیجه می شود.


دلایل سرگیجه در سالمندان
یکی از شایعترین دلایل سرگیجه در سالمندان به افت فشار خون ارتواستاتیک مربوط است: وضعیتی که میتواند علت سرگیجه اول صبح افراد مسن یا دوران سر آنها وقتی که از جا برمیخیزند را توضیح دهد. این عارضه که با عنوان فشار خون وضعیتی در سالمندان نیز شناخته میشود، دراثر جمع شدن خون در پاها به دلیل جاذبه و دیرکرد در اکسیژنرسانی به مغز رخ میدهد و در بین افراد بالای ?? سال بسیار رایج است.
با اینهمه، علل سرگیجه در سالمندان صرفاً به افت فشار خون، کاهش قند خون، استرس یا مشکلات سیستم شنوایی و بینایی محدود نیست و شاخوبرگ زیادی دارد.
روشهای پیشگیری از سرگیجه در افراد سالمند
- موقعیت سر و بدن خود را به طور ناگهانی تغییر ندهید. به عنوان مثال، به جای اینکه بلافاصله از رختخواب بلند شوید، قبل از ایستادن یک یا دو دقیقه روی تخت بنشینید. هنگام ایستادن، مطمئن شوید که چیزی دارید که میتوانید به آن تکیه دهید.
- از دست دادن آب بدن میتواند باعث سرگیجه شود ، بنابراین مطمئن شوید که مقدار زیادی آب بنوشید.
- افرادی که دچار سرگیجه میشوند باید مکانی امن برای ایستادن و نشستن پیدا کنند یا در صورت لزوم سریعاً دراز بکشند و تا زمان ازبین رفتن سرگیجه بی حرکت بمانند.
- توصیه میشود اگر در اثر سرگیجه زمین خوردهاید به پزشک خود مراجعه کنید تا صدمات سر یا ضربههای دیگر را بررسی نمایید.
درمان خانگی سرگیجه سالمندان
برای درمان خانگی سرگیجه در سالمندان، میتوان از چند روش ساده و مؤثر استفاده کرد! ابتدا افزایش مصرف مایعات، بهویژه آب، میتواند کمک کند، زیرا کمآبی بدن از علل شایع سرگیجه است. استفاده از رژیم غذایی متعادل با تمرکز بر مواد مغذی مانند ویتامین B12 و D نیز به بهبود علائم کمک میکند.
تغییر وضعیت بدن بهآرامی، بهویژه هنگام بلند شدن از حالت نشسته یا خوابیده، میتواند از افت فشار خون ناگهانی و ایجاد سرگیجه جلوگیری کند؛ ورزشهای سادهای مانند تمرینات تعادلی و یوگا نیز به تقویت تعادل و کاهش سرگیجه کمک میکنند. همچنین در صورت نیاز، میتوان از تکنیکهای تنفس عمیق و آرامشبخش برای کاهش اضطراب و استرس که ممکن است عامل سرگیجه باشند، استفاده کرد! با این حال، در صورت تداوم یا شدت علائم، مراجعه به پزشک ضروری است.
توصیههایی برای مراقبت از سالمند دچار سرگیجه
از سالمند بخواهید عجله را از کارهای خود حذف کند و از حرکت دادن ناگهانی سر خود بپرهیزد.
درصورتیکه دوران سر او را آزار میدهد، از وی بخواهید که نشستن یا دراز کشیدن را امتحان کند.
حواستان به داروهایی که مصرف میکند باشد. اگر سرگیجه جزو عوارض جانبی آنهاست، با پزشک برای تغییر دارو مشورت کنید.
برای خوابیدن، اگر موردی وجود ندارد، زیر سر او را با ? بالش یا بیشتر بلند کنید. استفاده از عصا یا واکر در هنگام راه رفتن نیز بسیار کمککننده است و میتواند خطرات ناشی از عدم تعادل را کاهش دهد.
سالمند را از اتفاقاتی که باعث اضطرابش میشوند دور نگه دارید و تشویقش کنید که یوگا با مدیتیشن انجام دهد.
گنجاندن مواد مغذی و ? لیوان آب در رژیم غذایی او را جدی بگیرید.
دربارهی وضعیت سلامتی او دقیق باشید و هرگونه تغییری در چگونگی سرگیجهاش را پیگیری کنید.
- دوشنبه ۱۹ آذر ۰۳ ۲۱:۵۴
- ۸ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر